Marije van Rijn

Marije IJsland

Story

Marije van Rijn is muzikant en sociaal-cultureel ondernemer. In haar eigen werk combineert ze pop, jazz, folk en klassieke muziek in eigenzinnige, veelkleurige liedjes. Daarnaast brengt ze met kunst en muziek verborgen verhalen tot leven om sociaal-maatschappelijke thema’s te belichten.

Na het afronden van haar studie klassiek piano aan Codarts in 2011, begon Marije haar muzikale carrière als songwriter, pianist en zangeres in haar band Scarlet Mae. Daarmee bracht ze twee albums uit en trad ze op in o.a. Paradiso, Eurosonic/Noorderslag, Appelpop en festival The Great Escape (UK). In 2023 bracht Marije haar nieuwe solo EP uit, ‘Petrichord’. 

In 2021 rondde ze de master ‘New Audiences and Innovative Practices’ af aan het Koninklijk Conservatorium. Kort daarna richtte ze het collectief The Transformers op waarin professionele muzikanten samenwerken met mensen die ervaring hebben met dak- en thuisloosheid of zich op een andere manier in een sociaal kwetsbare positie bevinden. Samen brengen ze verborgen verhalen uit de stad tot leven in nieuwe muziek die ze uitvoeren op podia en festivals. Hiervoor organiseerde Marije samenwerkingen tussen diverse poppodia, hulporganisaties als de Pauluskerk, Ontmoeting en Pluspunt en GGZ-organisaties als Antes en Pameijer.

Daarnaast werkt ze als muzikaal leider en workshopleider aan social art projecten met het Metropole Orkest, theater Amare, North Sea Round Town en TivoliVredenburg. Ze geeft gastlessen op conservatoria (Koncon, Fontys) in creatieve groepsprocessen en social art. Ook zit ze in het bestuur van stichting Drumworks Nederland en is ze als Batavier aangesloten bij het Batavierhuis in Rotterdam.

Marije verdiept zich verder in filosofie, cultuur en welzijn aan de Open Universiteit. Samen met wetenschapper en onderzoeker Irma Cleven van de Erasmus Universiteit faciliteert ze onderzoek naar het snijvlak tussen artistieke creatie en welzijn.